Zaterdag 18 augustus 2018 – Een dag in het dagelijks kloosterritme

ZATERDAG 18 AUGUSTUS

EEN DAG IN HET DAGELIJKS KLOOSTERRITME

Zoals je misschien weet volgt onze tempel het kloosterritme van Bukkoku-Ji, de tempel in Japan waar meerdere van onze sangha-leden getraind hebben. Al onze retraites zijn in stilte en we mediteren zevenenhalf uur per dag. We eten Oryoki-stijl er zijn legio ceremonies en gebruiken en er is geen gelegenheid om vragen te stellen. Dat is de beste leermethode die er is, gewoon diegene die weten ‘hoe het moet’ volgen, alleen maar dat.

Maar… je bent tijdens zo’n retraite van veel zaken buitengesloten, van het koken, de thee serveren, de sutra’s in de keuken, hoe en wanneer bel, klepper en gongsignalen gegeven moeten worden, enzovoorts.

Maar het dagelijkse schema in een klooster ziet er anders uit dan het retraiteschema.

Daarom  willen we deze keer een dag houden die maar gedeeltelijk in stilte is, zodat je vragen kunt stellen en mee kunt kijken in de keuken. De zenkeuken is een duizend jaar oude cuisine die Shojin Ryori heet. Wat zoveel betekent als ‘Koken voor een helder bewustzijn’, de reden waarom we geen uien, knoflook en scherpe kruiden gebruiken. Onze maaltijden zijn ook altijd kaiseki-ryōri wat meerdere gangen betekent, zo kun je in een maaltijd de vijf basissmaken naar voren laten komen. Ook laten we je zien en horen en kun je zelf oefen om de bel en de gongen aan te slaan en hoe het ritme van de mokugyo is

Je kunt ook aansluitend de volgende ochtend mee doen aan de zenochtend. Je kunt vanaf 17 augustus 20:00 voor overnachting in de tempel terecht.
Aanmelden voor EEN DAG IN HET DAGELIJKS KLOOSTERRITME voor 14 augustus.   Via  info@zencentrum.nl

Tijd Activiteit
4:40 Opstaan
4:50 Trimmen (hardlopen)
5:10 Taiso (gym)
5:40 Zazen (meditatie)
6:20 Choka (tempeldienst)
7:20 Shukuza (ontbijt)
7:45 Keuken/eetzaal samu  (korvee)
8:50 Samu
10:00 Theetijd
11:30 Saiza (lunch)
13:30 Samu
15:00 Theetijd
16:00 Banka (tempeldienst)
17:00 Yakuseki (dinner)
18:20 Zazen (3 chu)
20:45 Shiguseiganmon(avondsluiting)
21:00 Kaichin (bedtijd) of naar huis

 

119total visits,2visits today