Zen in je dagelijks leven – 2 december 2018

 

lezing 2 dec 2018

Een lezing door Zeshin van der Plas

Zeshin is boeddhistisch monnik en verbonden aan de Suiren-Ji tempel in Bemmel. Zeshin begon in 1978 met zenmeditatie en vertrok in 1986 naar Japan waar hij intrad in Bukkoku-Ji tempel. Terug in Nederland  begon hij op verzoek van vrienden in 1993 met lesgeven. In dat zelfde jaar is de Suiren-Ji tempel opgericht.

We leven in een hectische maatschappij, aan alle kanten wordt je aandacht opgeëist, overal zijn stakingen omdat de werkdruk te hoog is, om alle lopende kosten te kunnen betalen moet je vaak allebei werken. Als de problemen de pan uitreizen is er niet echt een vangnet dat oplossingen bied.

Laat ik u uit de droom helpen, dat is altijd al zo geweest en een werkelijk vangnet is er ook nooit geweest. Net als vroeger zit er nog steeds 24 uur in een dag ik heb zelf nog meegemaakt dat er een vrije zaterdagmiddag werd ingevoerd. Wij hebben momenteel meer vrije tijd dan 50 jaar geleden; het huidige probleem is: waar leg je je prioriteiten. Al onze aandacht gaat naar een schermpje, we luisteren niet naar elkaar en als iemand aandacht toont is dat om zijn of haar populariteit te vergroten.

Sporadisch kom je iemand tegen die werkelijke naar je luistert en je serieus neemt. En ik kan je op een briefje geven dat meditatie daarin geen verandering brengt, het geeft op z’n hoogst een endorfineboost waardoor je wat lekkerder in je vel komt te zitten. Maar een doos chocola leeg eten of goede seks geven hetzelfde effect. De maakbaarheid van het leven bestaat maar uit minimaal een klein stapje naar links of rechts doen en dan val je weer terug in onvrede. Het leven wordt in je schoot geworpen en dat bestaat uit voor- en tegenspoed, geluk en ongeluk, hoe ga je daar mee om?

Het zenboeddhisme zoals dat bij ons gedoceerd wordt is een totaalpakket.  We hebben tempeldiensten waar het sutra-zingen voor een circulaire ademhaling zorgt. Er worden taiso-oefeningen gedaan, een gymnastiekvorm op basis van do-In en acupressuur. Er wordt gekookt volgens de oeroude boeddhistische cuisine ‘Shojin Ryori’, een eetpatroon dat voor helderheid van geest of de ‘mindful way’ zorgt. O ja, ook meditatie  is een belangrijk onderdeel van dit pakket. Dit totaalpakket werkt door in je dagelijks leven, je wordt opmerkzaam en ziet waardoor anderen gestrest en gehaast zijn, en verbaasd zie je dat jij ook zaken vastgrijpt die je gehaast en gestrest maakten. Deze lezing gaat over jij en de wereld en de wereld en jij, hoe verweven ben je met de wereld, en hoe verweven is de wereld met jou. Kortom hoe zit de zaak in elkaar, als je dat  snapt kun je er ook mee omgaan.

 

 

Digiprove sealAuteursrechtelijk beschermd door Digiprove © 2018

212total visits,2visits today