Introductietraining

De introductietraining omvat 8 dinsdagavonden, die beginnen om 20.00 uur. Tijdens deze introductietraining wordt de basis gelegd voor tegenwoordigheid van geest en een helder leven. De eerstvolgende introductietraining begint op 23 op januari 2018.

Zenbeoefening is niet het aanleren van een werkwijze of methode, maar is een authentieke leer die generaties lang van geest tot geest is doorgegeven. Alles komt voort uit geest, daarom wordt in Zen van geest tot geest onderwezen. Zen bekommert zich niet om geschriften; geschriften geven niet meer dan een verklaring van de relatieve werkelijkheid. Een ontmoeting met de waarheid ontstaat alleen van geest tot geest. Dit basisprincipe, dat overeenstemt met alle wetten en waarheden van de kosmos en aan elke religie is voorbehouden, is het oogmerk van zen.

Als jij je afvraagt: "Wat is geest?"; dat is jouw geest.
Mijn antwoord is mijn geest.
Hoe zou er vraag en antwoord kunnen zijn zonder geest?

Methode

Bij Suiren-Ji wordt het traditionele Daruma-Zenboeddhisme  beoefend, zoals ontwikkeld door Dainichi Nōnin Zenji. Deze vorm van meditatie wordt gekenmerkt door 'stille belichting'. De training bestaat uit zitmeditatie (met gekruiste benen op een kussentje zitten), loopmeditatie en tempelregels of -etiquette.

De training is gericht op zowel een lichamelijke als een geestelijke ontwikkeling. De eerste les begint met een half uur theorie met aansluitend 3 maal 10 minuten zitmeditatie en 2 maal 5 minuten loopmeditatie. Elke volgende les wordt de zitmeditatie met één à twee minuten verlengd. De achtste les zit men 3 maal 20 minuten in meditatie.

In de acht lessen wordt onder andere een correcte meditatiehouding aangeleerd, een confrontatie met gedachtepatronen aangegaan en leert men een natuurlijke ademhaling. Na deze introductie kan men desgewenst de training vervolgen binnen Suiren-Ji.

Motivatie

Iedereen is opzoek naar rust, ontspanning en geluk. Sommigen doen dat via een cursus meditatie. Na deze cursus keert men terug naar het gejaagde bestaan. Men doet deze cursus, al dan niet in een stilte centrum, en gebruikt de cursus als rustplaats. Er is natuurlijk niets mis mee om tot rust te komen. Maar als je omgeving er voor zorgt dat de onrust telkens weer toeslaat, dan is een cursus niet meer dan symptoombestrijding. In onze optiek is meditatie dan ook niet bedoeld voor persoonlijk welzijn.

Bij Suiren-Ji wordt de zogenoemde 'Daijo'-Zenmeditatie beoefend. Deze leidt tot een innerlijke gesteldheid, die te midden van lawaai, ongeluk en onrust, aanwezig blijft. Deze gesteldheid verschaft je het inzicht dat, alles wat je tracht te verkrijgen, rust ontspanning, geluk enz. kortstondige situaties zijn. Werkelijke rust ontstaat als je je passie voor rust opgeeft. Dat je in plaats van rust tracht te verkrijgen, rust brengt in een onrustige omgeving. Hier heeft de hele samenleving baat bij. Een rustig leefmilieu is de voorwaarde voor je persoonlijke rust en geluk.

Algemene Voorwaarden 'Introductietraining Zenmeditatie'
Kosten

Suiren-Ji vraagt voor de introductietraining van 8 lessen €80,-. U kunt dit voor aanvang van de eerste les overmaken naar rekeningummer NL03 TRIO 0212 4914 82, onder vermelding van: introductietraining. In geval van late aanmelding kan bij uitzondering contant betaald worden. Geïnteresseerden die dit bedrag niet kunnen opbrengen, kunnen dit voor aanvang aangeven. Met hen kan een regeling worden getroffen.

Reserveren

Het aantal deelnemers aan deze introductietraining is maximaal 18 personen. Wilt u zeker zijn van een plaats in deze training, meldt u dan aan via een e-mail aan info@zencentrum.nl, onder vermelding van uw naam en contactgegevens, en de activiteit waarvoor u zich aanmeldt. Zo bent u, zonder tegenbericht, verzekerd van een plek in de introductietraining.

Nieuws

sesshin

Deze week (van 2-9 maart) vindt een sesshin plaats in het zencentrum, een 7-daagse stilte retraite. Geinteresseerden zijn van harte uitgenodigd om in de avond mee te komen zitten.