Retraite

SESSHIN

Sesshin betekent ' Een Geest' .

Sesshin is zo ingericht dat je de mogelijkheid krijgt je werkelijke zelf te ontmoeten. Door je zeven dagen lang uit het dagelijkse leven te trekken, geef je jezelf de kans bemoeienissen die vanbuiten op je af komen, los te laten en zazen te doen volgens een dagelijks programma.

Je werkelijke zelf is datgene wat je altijd bent geweest en altijd zal blijven. Je hoeft dus niets te ‘worden’, je bent het al. Je bent jezelf wat vergeten geraakt, door alles wat je beslag neemt en door alles waarvan je denkt dat het van jezelf is. 

Met je ‘werkelijke zelf’ wordt niet het kleine zelf bedoeld dat zich om verlangens en behoeften bekommert. We doelen op dat wat je niet kunt verliezen of wat niet je afgenomen kan worden. Gedachten, wensen, verlangens, meningen, vooroordelen, hoe je heet, je beroep....deze zaken ‘bezit’ je niet, het kan allemaal van je worden afgenomen zonder dat je omvalt. Wat werkelijk van jou is dat wat niet van je kan worden afgenomen. 

Met een sesshin geef je jezelf de kans inzichten te verwerven in je werkelijke natuur. Inzichten die je verder leiden op het pad dat je reeds gaat. 

Niemand kan je op dat pad voorgaan, het is een weg die je zelf aflegt. Het enige wat je ter ondersteuning bij het afleggen van het pad kan doen, is spiritualiteit praktiseren, zazen beoefenen en hierin aanmoediging zoeken. 

Tegelijkertijd is de weg die je bewandelt een die velen voor jou, generatie op generatie, ieder op eigen wijze met succes hebben bewandeld. Het zijn de inzichten van deze mensen die het fundament vormen voor de opbouw en structuur van sesshin, zoals die in zencentrum Bemmel (Suiren Ji) wordt gehouden.  Met het doen van sesshin geef je jezelf een groot en kostbaar geschenk.

 Suiren-Ji houdt meerdere sesshin per jaar : check voor de data de agenda op de site.

Programma

De sesshin zijn geheel volgens de 'Daruma shu' traditie. Onderaan de pagina tref je de dagindeling. De zitmeditaties zijn blokken van drie keer 40 minuten zitmeditaties, afgewisseld met kinhin (langzaam lopen).  Alle sutra’s zijn in het oud Chinees (sutraboekjes zijn aanwezig). 

Tijdens het mediteren kan de Kyosaku gebruikt worden. Mocht je hier geen gebruik van wensen te maken, kan je dit voorafgaand de sesshin laten weten aan de begeleiding. 

Om zoveel mogelijk bij jezelf te kunnen blijven wordt van elke deelnemer een absoluut stilzwijgen gevraagd. Dit zorgt er voor dat jij minder in de verleiding wordt gebracht je met zaken buiten je zelf bezig te houden, maar ook dat jij anderen ongemoeid laat.

Begeleiding

De begeleiding is in handen van Hongaku Zeshin van der Plas en Jisho Geurink. 

Deelname

Hoewel het mogelijk is in overleg een gedeelte van de sesshin bij te wonen (bijvoorbeeld uitsluitend het weekend) is het aan te bevelen alle zeven dagen mee te zitten om werkelijke spirituele verdieping te kunnen realiseren. Een sesshin kent een specifieke opbouw, zowel in intensiteit als in gezamenlijke geest. Deze opbouw komt het meest tot zijn recht met een groep mensen in een aaneensluitende periode van zeven dagen

Samu (werkzaamheden)

Samu zijn naar eigen inzicht. Doe alleen dat wat voor handen komt en probeer anderen niet te gaan helpen. Blijf ook hierin bij jezelf. 

Maaltijden

De maaltijden zijn zonder vlees. Er wordt in stilte gegeten volgens traditionele oryoki-stijl. Het eten is volledig afgestemd op sesshin. Indien je bepaalde dieetwensen hebt graag voor aanvang laten weten, dan kan hier rekening mee gehouden worden. 

Dokusan (persoonlijk onderhoud)

Met regelmaat wordt Dokusan gehouden. Je kan hier naar eigen behoefte gebruik van maken. De eerste en laatste Dokusan zijn wel voor iedereen verplicht.

Kosten en aanmelden

Voor deelname aan een sesshin wordt een onkostenvergoeding gevraagd van € 200,-. Dit is inclusief maaltijden en overnachting. 

Graag zelf slaapzak, matrashoes, eventueel een hoofdkussen, handdoek en toiletspullen meenemen. Verder is alles aanwezig.  Gebruik makkelijk zittende kleding. Als je een eigen oryoki set hebt, kan je die meenemen. Gebruik van mobiele telefoons, tablets, laptops e.d. tijdens sesshin is verboden. 

Een sesshin duurt zeven dagen, tenzij anders vermeld. Aanmelding en betaling voor deelname aan een sesshin graag uiterlijk vijf dagen voor aanvang van sesshin Triodos Bank NL03 TRIO 0212 4914 82 onder vermelding van: reservering sesshin + maand.

Sesshin rooster Suiren-Ji

4:00 Hinode (opstaan)
4:10 Do-in (gym)
4:40 Zazen 1 shu (40 min)
5:20 Choka (Sutra zingen)
5:50 Zazen 1 shu (40 min)(Dokusan)
6:40 Shikusa (ontbijt)
7:10 Zuiza (vrije meditatie)
8:20 Gyobaito (Plum tea)/ Zazen (3 chu) 
12:00 Saiza (lunch)
12:30 Zuiza (vrije meditatie)
13:20 Gyocha / Zazen (theeceremonie, 3 chu)/ Dokusan
16:00 Banka (Sutra's)
16:30 Yakuseki (supper)
17:00 Zuiza (vrije meditatie)
18:20 Zazen (3 chu) / Dokusan
20:45 Shiguseiganmon
22:00 Kaichin (bedtijd)

Nieuws

sesshin

Deze week (van 2-9 maart) vindt een sesshin plaats in het zencentrum, een 7-daagse stilte retraite. Geinteresseerden zijn van harte uitgenodigd om in de avond mee te komen zitten.