Het Daruma-Zenboeddhisme

DE EERSTE ZEN SCHOOL VAN JAPAN

 

Bij Suiren-Ji word de Daruma zen beoefend, gebaseerd op de eerste zenschool van Japan.

Het fundament van Daruma-zen is “Hongaku” (aangeboren Boeddhaschap) iedereen bezit de Boeddha-natuur en kan die verwezenlijken. 

De methode die hiervoor gebruikt word is een onderwerploze meditatie techniek. Er wordt uitgegaan van stille beschouwing of belichting (Shikantaza). Dit gebeurd in stappen men begint met het tellen van de ademhaling (Shusokakan) om vervolgens beide technieken toe te passen. De grondlegger van de Daruma-zen is Dainichi Nōnin, die leefde in de  12e eeuw. Hij was monnik van het Tendai Boeddhisme. maar kreeg twijfels omtrent de leer dat de mens van nature Boeddha is. Hij vroeg zich namelijk af: “Als de mens al van oorsprong Boeddha is, waarom zoekt hij dan verlichting en oefent hij zich spiritueel? En waarom hebben in het verleden alle Boeddha’s van de drie tijdsdimensies zich spiritueel geoefend?” Tot hij Chinese geschriften in zijn bezit krijgt die hem de techniek van shikantaza aanreiken. Zonder aflaten oefent Nonin zich in de objectloze meditatie techniek tot hij Daikensho bereikt, een vereenzelviging met zijn werkelijke natuur “hongaku” (本覚).  Kort hierna sticht hij het klooster Sambo-Ji (het drie schatten klooster) en stelt zichzelf aan als abt en zen-meester. Rivaliserende scholen betwisten zijn autoriteit als zen-meester omdat er geen officiële overdracht heeft plaats gehad. Als abt kan hij onmogelijk zijn klooster verlaten en stuurt hij twee leerlingen naar China met het verzoek aan zenmeester Zhuóān Déguāng zijn verlichting (Dai-kensho) te bevestigen. Met het certificaat van de bevestiging van zenmeesterschap (Inka) keren de leerlingen terug. In 1194 word de school door de overheid verboden maar gaat illegaal verder. 1196 is de waarschijnlijke overlijdensdatum van Nonin, hij word opgevolgd door zijn leerling Kakuan. Hij vormt een nieuwe gemeenschap in Yamato in de Tonomine tempel waar Koun Ejo zich bij de gemeenschap voegt.

Kort daarna steken rivaliserende monniken uit Nara Kakuan's tempel in brand. Koun Ejo blijft bij Kakuan die hem op zijn sterfbed verzoekt om terug naar Dogen van het Soto Zenboeddhisme te gaan waar hij in de leer was voor hij bij Kakuan kwam. In 1241 voegt een grote groep voormalige studenten van de Daruma-shu zich bij Koun Ejo in Dogen's tempel. Als Dogen sterft volgt Koun Ejo hem op.

Nieuws