Harada Tangen Roshi

Harada Tangen Roshi is een Japanse Zenmeester die het klooster Bukkoku-Ji in het dorpje Obama bestiert. Obama is een klein kustplaatsje ten noorden van Kyoto, aan de Japanse zee, en qua grootte vergelijkbaar met Katwijk aan Zee.
Harada Tangen Roshi deed rond zijn twintigste, op het einde van de tweede wereld oorlog zijn intrede in het klooster Hosshin-Ji, wat 500 meter van zijn huidige klooster ligt.

In die tijd werd Hosshin-Ji geleid door Daiun Sogaku Harada Daiosho, die voor Japanse begrippen nogal een revolutionaire abt was. Hij maakte namelijk een mix van de twee bekendste zenstromingen: Rinzai en Soto. En ten tweede behoorde hij tot de kleine groep Zenmeesters die buitenlanders (onder anderen in 1953 Philip Kapleau Roshi) in hun kloosters toelieten.

Toen op 12 december 1961 Daiun Sogaku Harada Daiosho kwam te overlijden, heeft Tangen Harada Roshi het klooster Hosshin-Ji gelaten voor wat het was, en vestigde zich in een tempeltje naast Hosshin-Ji. Het was waarschijnlijk zijn bedoeling om daar als priester zijn dagen te slijten. Dit was hem echter niet gegund.

Een paar maanden later stond er iemand bij hem op de stoep die hem naar de zin van het leven vroeg Tangen Roshi schreeuwde hem toe "Dit is het". Hij verbleef ongeveer tien jaar onder de hoede van Harada Tangen Roshi. Dit was Hogen Daido Osho. Hij heeft verschillende keren sesshins in Nederland geleidt. Harada Tangen Roshi heeft de traditie van zijn leermeester voortgezet door ook buitenlanders in zijn klooster toe te laten. Er zijn dan ook altijd wel een paar buitenlanders die voor langere tijd in zijn klooster verblijven.

 

Nieuws

sesshin

Deze week (van 2-9 maart) vindt een sesshin plaats in het zencentrum, een 7-daagse stilte retraite. Geinteresseerden zijn van harte uitgenodigd om in de avond mee te komen zitten.