Begeleiding

BOEDDHISTISCHE TRAINING OOST NEDERLAND

Suiren-Ji is een boeddhistische zentempel bij Nijmegen die het hele jaar door boeddhistische trainingen verzorgd. Onder begeleiding van een zenmonnik en leken met ruime ervaring zijn er zes trainingsweken, twaalf weekends en dagelijkse trainingen.

BELEID

Het beleid van Suiren-ji is gebaseerd op de zen zoals dat in Japanse zenkloosters wordt gedoceerd. Het toezicht hierop berust bij Zeshin van der Plas Zenso (zenmonnik), Jisho Geurink en Jiko van Ommeren.

Zeshin is zenmonnik en Jisho is zenlerares in opleiding (Ajari I kanjo). Beiden hebben een fulltime training gevolgd in het Japanse zenklooster Bukkoku-Ji.

Jiko van Ommeren is sinds 2006 staflid van Suiren-Ji en heeft in 2016 Jukai Tokudo ontvangen.

Tijdens retraites is Gyogen de Ruijter als steun en toeverlaat aanwezig en hij heeft eveneens in 1994 een fulltime training in Bukkoku-Ji gevolgd.

Zenshin Bosch is sinds eind negentiger jaren secretaris van Suiren-Ji en heeft in 2003 net als Gyogen een training in het Japanse klooster Bukkoku-Ji gevolgd. Zenshin is in 2009 naar Engeland verhuisd, maar komt voor sesshins naar Suiren-Ji.

METHODE

 Suiren-Ji volgt de oudste school binnen het Japanse zenboeddhisme, de Daruma-Shu (1189). Dit betekent dat de meditatietechniek hoofdzakelijk bestaat uit beoefening van Shikantaza (objectloze meditatie) en Susokakan (met aandacht de ademhaling tellen). Daarnaast zijn er ceremonies en is er de gelegenheid om zich gaandeweg de Boeddhistische leer in al zijn facetten eigen te maken.

BASIS

Het fundament van de Daruma-Shu is “Hongaku” (aangeboren Boeddhaschap). Wij gaan ervan uit dat elk wezen de Boeddha-natuur bezit en die via zentraining kan verwezenlijken.

BEGELEIDING

Jisho Geurink en Jiko van Ommeren hebben ruime ervaring, Jisho beoefent zen vanaf  1994 en is in training voor Ajari (Lerares). Jiko beoefent zen sinds 2003. Zeshin is de grondlegger van Suiren-Ji en is gezien zijn leeftijd genoodzaakt wat stapjes terug te nemen, maar is tijdens intensive trainingen altijd aanwezig. Naast Zeshin, Jiko en Jisho zijn er ervaren leken die incidenteel beginners begeleiden. Gyogen is tijdens retraites voor deelnemers steun en toeverlaat  Wat zij voor wereldse vaardigheden, titels of carrière hebben is van geen enkel belang en zegt niets over de kwaliteit van hun zen-onderricht.

 

Digiprove sealAuteursrechtelijk beschermd door Digiprove © 2018

673total visits,4visits today